Senzacija iz Hrvatske: Jana Koščak srušila svjetski rekord u petoboju!

Mlada atletičarka varaždinske Slobode postala prva Hrvatica kojoj je uspjelo srušiti svjetski rekord u kategoriji do 18 godina.

Ono što je najavila – to je ostvarila. Jana Koščak postavila je novi svjetski rekord u petoboju u kategoriji do 18 godina. Na dvoranskom prvenstvu Hrvatske u višebojima pobijedila je s 4585 bodova i tako nadmašila rekord Norvežanke Henriette Jæger koja je u Nes Areni u Hvamu skupila 4414 bodova. Inače, Jana je ove sezone već nadmašila svjetski rekord, na mitingu u Tallinnu skupila je 4432 boda u seniorskom petoboju, što je novi hrvatski seniorski i juniorski rekord u dvorani.

Novi “napad” na Blanku

Dakle, s višim preponama (84 cm) i težom kuglom (4 kg), osvojila je više od Norvežanke, što je podatak koji fascinira više od svega onoga što je napravila ove zime. Međutim, kako World Athletics nema ljestvicu svih vremena za mlađe juniorke koje su odradile seniorski višeboj, Jana je odlučila nastupiti na jednom “čistom” mlađejuniorskom petoboju kako bi i službeno ugrabila svjetski rekord. Kada bismo uspoređivali rezultate Henriette i Jane, onda je Norvežanka bolja samo u utrci na 800 metara. Norvežanka ima najbolji rezultat u toj disciplini – 2:17,62, dok je Janin najbolji rezultat na ovoj srednjoj pruzi 2:23,97.

Djevojka iz Varaždina postaje svjetski hit i ruši rekorde: Uzor mi je Rodman, sanjam visine kao Blanka

Prvih 1000 bodova Jana je osvojila očekivano u utrci na 60 metara prepone. Rezultat 8,46 donio joj je 1026 bodova, a vidjelo se po njezinoj reakciji u cilju da nije prezadovoljna jer je njezin osobni rekord u ovoj disciplini brži za dvadeset stotinki. Druga disciplina bila je vis i tu je Jana sakupila velik broj bodova – 1106. Naime, preskočila je 1,90 metara i to treći put ove sezone u dvorani. I drugi put je napala juniorski rekord Blanke Vlašić (op. p. 1,92 metra), ali je letvicu na visini 1,93 metra triput rušila. Treba istaknuti kako je vis počeo u 12.10 sati a završio je tek u 14 sati. Treba pohvaliti u ovoj disciplini Martu Musladin koja je preskočila 1,75 metara i osvojila lijepih 916 bodova.

https://video.vecernji.hr/portal/2023/2/5e85c41d.mp4

Da će ovo biti Janin dan, potvrdila je u bacanju kugle. Pobijedila je hicem iz prve serije – 15.11 metara. To joj je donijelo 868 bodova i nakon tri discipline već je sakupila točno 3000 bodova, čak 700 bodova više u tom trenutku od drugoplasirane Musladin koja je u bacanju kugle bacila svoj osobni rekord (11,38 metara). Za sada mlađejuniorski rekord Hrvatske s kuglom težine tri kilograma drži Ana Brkljačić. Ona je 2019. godine bacila kuglu 16,02 metra.

Nakon dalja, četvrte discipline, bilo je jasno da će Jana nadmašiti najbolji svjetski rekord u petoboju do 18 godina. Odmah u prvoj seriji skočila je 6,17 metara, što joj je donijelo dodatnih 902 boda. Dakle, u posljednjoj disciplini, 800 metara, Jana si je mogla dozvoliti luksuz jedne lagane utrke…

– Sjajan kraj dvoranske sezone. Moglo je mrvicu bolje, ali ne smijem se žaliti. Sada slijedi zaslužen dvotjedni odmor od atletike, a onda počinju pripreme za sezonu na otvorenome gdje će glavni cilj biti osvojiti zlato na europskom juniorskom prvenstvu u sedmoboju – rekla je Jana.

I starija sestra prva

Za potpuno slavlje u obitelji Koščak pobrinula se i starija sestra Klara koja je osvojila juniorski naslov u petoboju s 3633 bodova. Sjajna je bila u disciplini na 60 m prepone (8,27), što joj je donijelo 1068 bodova. Kod seniorki naslov je osvojila Ida Šimunčić (Mladost) s 3310 bodova. Kod kadeta pobijedio je Igor Šumak (DZ), kod limačica Sara Kramarić (Moslavina), a kod limača Teo Ištvan (Koprivnica). Nikki Allegretti postao je prvak Hrvatske u četveroboju u konkurenciji mlađih kadeta i to s novim rekordom Hrvatske – 1682 boda.

Klara ima problema s odraznom nogom. Zato su rezultati u visu i dalju bili nešto slabiji. Ugodno sam iznenađen njezinim bacanjem kugle – istaknuo je Patrik Koščak.