SENIORSKO PRVENSTVO HRVATSKE

Članovi Atletskog kluba “Sloboda” Varaždin nastupali su ovog vikenda na Seniorskom prvenstvu Hrvatske u Karlovcu i zabilježili odlične rezultate, od čega se ističu čak dva državna rekorda te šest naslova prvaka Hrvatske.

U kvalifikacijama utrke na 100m prepone Klara Koščak istrčala je novi državni juniorski rekord. Rezultat od 13.22s sada je novi juniorski nacionalni rekord, vodeći rezultat Europe, treći rezultat svih vremena u Hrvatskoj te Klarin osobni rekord. U finalu je istrčala još jedan vrijedan rezultat – 13.36s te postala viceprvakinja Hrvatske iza članice zagrebačkog Agrama. Nakon srebra na 100m prepone u subotu, Klara je u nedjelju briljirala na utrci 400m prepone gdje je postavila novi najbolji rezultat sezone, 58.70s, te osvojila zlatnu medalju. Peta je u istoj utrci bila Rahela Leščak s rezultatom 1:01,42, kojoj je ovo bila posljednja utrka prije odlaska na Europsko mlađe seniorsko (U23) prvenstvo u Finsku gdje joj želimo puno sreće.

Drugi državni rekord (star 20 godina) na ovom natjecanju postigao je Janko Kišak. U tek trećoj utrci na 400m s preponama istrčao je nevjerojatnih 52.05s što mu je osiguralo i naslov prvaka Hrvatske za seniore iako je Janko još uvijek mlađi junior. Tako je popravio osobni rekord za više od dvije sekunde, a državni mlađe juniorski rekord za gotovo cijelu sekundu. Ovim rezultatom Janko se uzdigao na drugo mjesto na trenutnim europskim tablicama. Prvog dana natjecanja Janko je popravio i osobni rekord na 100m koji sad iznosi 10.78s što mu je donijelo srebro iza klupskog kolege Roka Farkaša.

Roko je ponovio prošlogodišnji uspjeh i osvojio tri zlatne medalje u sprinterskim disciplinama, što ga čini najuspješnijim pojedincem Prvenstva. Prvog je dana istrčao 100m u vremenu 10.67s a rezultat od 21.22s donio mu je zlatnu medalju na 200m u nedjelju, unatoč vjetru u prsa (-0.4m/s) . Tako je Roko potvrdio status najbržeg Hrvata u pojedinačnim, ali i štafetnim utrkama. Štafeta 4x100m za seniore u sastavu: Pavao Strahija, Nikola Pošta, Janko Kišak i Roko Farkaš u subotu je dominirala stazom i osvojila zlatno odličje s rezultatom 41.60s.

Jana Koščak nastupala je u disciplini skok u vis gdje je osvojila zlato sa preskočenih 186cm, što je bilo dovoljno za pobjedu.

Šest zlatnih te dvije srebrne medalje na ovom Prvenstvu postavile su AK “Sloboda” na treće mjesto po uspješnosti klubova na ovom natjecanju.