NOVI SJAJAN DOSEG NAJVEĆE HRVATSKE NADE

Šesto mjesto varaždinske tinejdžerice na mitingu u Tallinnu

Najveća nada hrvatske atletike Jana Koščak upisala je još jedan sjajan doseg. Na mitingu u Tallinnu 17-godišnja je članica varaždinske Slobode skupila 4436 bodova u petoboju, te za četiri boda nadmašila hrvatski seniorski rekord u petoboju koji je postavila lani na istom ovom mjestu. Budući da je njezin otac i trener Patrik najavio kako Jana još nije u punoj formi i kako ciljaju da bude najbolja idući mjesec na SP-u u Glasgowu, tim više ovaj rezultat dobiva na vrijednosti. On joj je u konačnici donio šesto mjesto, a do pobjede je došla Ukrajinka Julija Loban (4537) ispred Šveđanke Biance Salming (4533) i Njemice Vanesse Grimm (4494).

Jana je na startu natjecanja bila treća na 60 m prepone s 8.37 sekundi, što je za 16 stotinki slabije od osobnog rekorda koji je postavila lani u Tallinnu. U skoku u vis reprizirala je naša atletičarka lanjski rezultat, ponovno je preskočila 1,82 m što je bilo dovoljno da s 2049 bodova zasjedne na prvo mjesto nakon dvije discipline.

Poznato je da je bacanje kugle Janina najslabija karika i tu je izgubila vodstvo i skliznula na šesto mjesto, ali je nadoknadila “minus” s prepona i vratila se na put prema hrvatskom rekordu. Bacila je, naime, 12,52 m što joj je najbolji rezultat karijere, te zaradila 696 bodova. Za usporedbu, lani je u Tallinnu bacila 11,40 i dobila 75 bodova manje.

Skok u dalj joj je opet donio mali korak unatrag u odnosu na prošlogodišnji rezultat. Nije mogla bolje od 6,13 (lani 6,34), pa je s 3635 bodova uoči završne discipline bila na četvrtom mjestu. Na kraju programa izvukla je maksimum iz sebe i s rezultatom 2:21.69 na 800 m, najboljim u karijeri u dvorani, za četiri boda premašila državni rekord.

U Tallinnu smo imali predstavnika i u muškoj konkurenciji. Krčki atletičar Fran Bonifačić (23), odnedavno član Dinamo-Zrinjevca, zauzeo je deseto mjesto u sedmoboju s 5487 bodova što ga nije uspjelo približiti osobnom rekordu postavljenom prošle zime (5570). Pobijedio je Norvežanin Sander Skotheim s 6281 bodom.