AK 'Sloboda' Varazdin logo

Atletski klub "Sloboda" Varaždin

AK 'Sloboda' Varazdin menu

Suradnja sa školama

Objavljeno: 22. ožujka 2014

Atletski klub “Sloboda” je uvijek njegovao prisnu suradnju sa školama, provodeći masovne kroseve, takmičenja učenika osnovnih i srednjih škola, pomagao u slanju učenika na republička takmičenja u krosu i na pojedinačna i ekipna takmičenja

Najsposobniji u primarnoj selekciji postaju članovi kluba, koji se uključuju  u intenzivniji trening, nastupaju u raznim selekcijama od pionirske, omladinske do seniorske, a istovremeno nastupaju za selekciju svoje škole, tako da postoji obostrani interes.

Učenici varaždinskih škola postogli su zapažene rezultate i na međunarodnim takmičenjima. Tako učenici i učenice Gimnazije nan dva takmičenja u Grazu i Varaždinu pobijeđuju svoje vršnjake, a učenici Metalskog školskog centra svoje vršnjake iz Nagykanisze.

Na republičkim i saveznim takmičenjima učenika srednjih škola učenici i učenice Gimnazije  nekoliko puta osvajaju prva mjesta, a učenici i učenice osnovne škole “Božena Slukan” više puta uspjeli su se plasirati u finale među 6 najboljih ekipa u Hrvatskoj.

Uvođenjem pojedinačnog prvenstva Hrvatske za učenike osnovnih i srednjih škola povečao se broj škola koje sudjeluju na tom takmičenju i postižu zapažene rezultate.

Ekipa Gimnazije iz Varaždina koja je zahvaljujuću nastavnicima Juliki Morandini i Draženu Ožegu, ali i treniranju u redovima “Slobode”, doprla u vrh jugoslavenske škole atletike (1958. godine).

Veliku zaslugu u toj suradnji i postizanju odličnih rezultata imaju i nastavnici tjelesnog odgoja tih škola:

Gimnazija (sada SC “Gabrijel Santo”): Ema Kovačić, Josip Petrović, Julika Morandini, Dražen Ožeg, Krešimir Delija, Ida Poljanec, Eva Morandini, Senen Žamić

– Rudarski školski centar: Josip Kalčić, Stipe Kreković, Đuro Vinceković

– Medicinska škola: Ivan Ilić

– Školski centar  “32 divizija”: Smiljka Nuić, Božidar  Borovec

– Metalski i eketro školski centar: Dragutin Minđek, Ivan Kadi.

Kod osnovnih škola naročito se ističu:

– OŠ “I.L. Ribar”: Julijan Kovačić, Zdenka Ipša, Nikola Aleksić

– OŠ “Ratimir Herceg”: Nada Gradiški, Branko Artić, Josip Šafarić

– OŠ “Braća Vidović”: Antun Pohulek

– OŠ “Božena Suklan”: Ivica Gradiški

– OŠ “Božena Plazzeriano”: Ljubica Šavorić, Dragutin Pešut

– OŠ “8. maj”: Nada Gradiški, Zlatko Knolmajer

– OŠ “G.Krklec” (Babinec-Cestica): Čedomil Ožeg, Katica Ožeg, Boris Jamnik

– OŠ “M. Tito” Vidovec: Vlado Gržin

– OŠ “Šemovec”: Vlado Geber, Zlatko Zuber

– OŠ “I. Murković” Vinica: Božidar Vučetić, Marija Mikac, Ivan Mumlek

– OŠ “Petrijanec”: Vlado Varjačić

– OŠ “F. Bobić” Kučan: Slavko Sinković, Boris Došek

– OŠ “S. Bubanić” Jalžabet: Josip Grabar, Zdenko Matijašec

– OŠ “25. maj” Kneginec: Ljubo Stankus

– OŠ “E. Švagel” Tužno: Marija Ivančić

Veoma uspješna suradnja odvijala se i sa školama izvan općine Varaždin, posebno sa osnovnim školama u Nedelišću (nastavnici Franjo Kolman i Franjo Trajbar), zatim OŠ Strahoninec (nastavnici Dragutin Novak i Zlatko Trajbar), zatim sa OŠ “I. Kukuljevića2 u Varaždinskim Toplicama (nastavnik Josip Sremec).

U suradnji sa Savezom školskih sportskih društava organiziraju se općinsko prvenstvo u krosu, po dva kola ekipnog prvenstva osnovnih i srednjih škola i pojedinačno prvenstvo. Nekoliko godina unatrag u Varaždinu je održano i regionalno prvenstvo osnovnih i srednjih škola, a 1972. i prvenstvo srednjih škola Jugoslavije.

Do osnivanja atletskog kluba “Međimurje” u Čakovcu pomagalo se u provođenju prvenstva osnovnih i srednjih škola u atletici i krosu.

U suradnji sa DTO “Partizan” Varaždin organizirano je nekoliko takmičenja u krosu, te u orjentacionom trčanju i narodnom višeboju.

Trke oslobođenja Varaždina godinama privlače osnovce i srednjoškolce. Prva utrka održana je 1960. godine i otada se stalno uz Dan oslobođenja varaždina, 8. svibnja, priređuje ova zanimljiva sportska  priredba na gradskim ulicama.

Top