AK 'Sloboda' Varazdin logo

Atletski klub "Sloboda" Varaždin

AK 'Sloboda' Varazdin menu

Povijest


Varaždinski atletski klub u veljači 2012. godine vratio je ime ”Sloboda”,  a izabrano je i novo vodstvo. Tako je novi predsjednik Ivan Domislović, dok je dopredsjednik Stjepan Smernjak, a imenovani su i članovi Skupštine i Nadzornog odbora te ostalih radnih tijela. Varaždinski atletski klub ponovno nosi ime koje je bilo prepoznatljivo još u vrijeme Jugoslavije, a čije su boje nosili atletičari, koji su u od tridesetih godina prošlog stoljeća, osvajali medalje na državnim, ali i svjetskim natjecanjima. Novo vodstvo kluba istaknulo je kako je cilj postići vrhunske rezultate, a u sklopu posebne klupske sekcije, organiziraju i treninge za invalide.

Uzlet osamdesetih godina 

Atletika je u Varaždinu doživjela pravi uzlet prije 80 godina kad su započele aktivnosti u tada osnovanoj atletskoj sekciji u Slaviji, a 1933. godine varaždinski su atletičari organizirali prvo veliko natjecanje. Od tada, pa do današnjih dana atletski klub Sloboda stvorio je brojne prvake.

Prvo pisani dokumenti o atletici u Varaždinu vode nas pred kraj 19. Stoljeća, a prva organizirana natjecanja odvijala su se od 1901. godine. Osnivanjem Varaždinskog gimnazijskog športskog pokreta 1909. godine pokreće se organizirano bavljenje atletskim disciplinama, a na tom se području najviše istaknuo Franjo Bukovec. On osnivanjem Varaždinskog športskog kluba postaje i prvi pročelnik atletske sekcije. U veljači 1920. godine Bukovec kao natjecatelj i trener utemeljuje klupsku atletsku aktivnost. No, odlaskom na studije u Zagreb, varaždinsku atletiku ostavlja bratu Ivici te mladom Draganu Grimsu.  Kad je u listopadu 1933. godine organizirano prvo veliko natjecanje, varaždinska atletika u sjajnim imenima Vlade Samca, Stanislava i Stjepana Đureka, Rudolfa markušića, Branka čavića, Ervina Reisingera, Artura Takača, Antuna Raka i drugih, dobiva svoje prvake.

Nova atletska staza

Skupina atletičara i hokejaša 1939., zbog nesloge u Slaviji, organizira Varaždinsko šprtsko društvo na čelu s Velimirom Kalafatićem, a ubrzo im se pridružuju i rukometaši. Iste godine izgrađena je na igralištu Varaždinskog športskog kluba nova atletska staza, koju u lipnju 1939 godine, uz varaždinsku, otvara i reprezentacija iz Budimpešte. Drugi svjetski rat smanjio je atletske aktivnosti, no, u drugoj polovici 1945. godine osniva se klub Sloboda.

Nova atletska staza sa svim popratnim sadržajima na stadionu Sloboda izgrađena je 1987., a dvije godine kasnije u Varaždinu je organizirano Juniorsko prvenstvo Europe, gdje je nastupilo 695 atletičara i atletičarki iz 26 zemalja.

Cilj novog vodstva atletskog kluba Sloboda je vratiti krunu kraljici svih sportova, a s novom generacijom atletičara postići vrhunske rezultate na državnim, europskim i svjetskim natjecanima.

Top