AK 'Sloboda' Varazdin logo

Atletski klub "Sloboda" Varaždin

AK 'Sloboda' Varazdin menu

Najbolji atletski klub u Hrvatskoj

Objavljeno: 22. ožujka 2014

     “Vijesnik” od 23. i 24. veljače 1975. godine u svom nedjeljnom revijalnom izdanju pod naslovom “Varaždinska Sloboda najbolji atletski klub u Hrvatskoj” (autor Žarko Susić) između ostalog piše:

– Možda je za stanje atletike u Hrvatskoj i metode kojima bi se to stanje moglo bitno poboljšati, najbolje da navedemo nekoliko redakaiz obrazloženja od svih prisutnih jednodušno podržane i pohvaljene odluke da se varaždinska “Sloboda” proglasi za najbolji klub.

“Sloboda” je najmasovniji atletski klub u Hrvatskoj. Nema škole na području Varaždina i njegovoj okolici u kojoj se ne bave atletikom, a organizatori tog atletskog pokreta su članovi “Slobode”. Po selima oko Varaždina razvija se pokret trčanja. “Ludbreški maraton” (“Trka oslobođenja Ludbreg”) postaje vodeća utrka te vrste u Jugoslaviji. Veliki pobornik okupljanja starih članova kluba, “Sloboda” je prva u Hrvatskoj okupila svoje bivše članove i intenzivirala  veteransku atletiku, stalnim natjecanjima starijih građana. Aletičari “Slobode” nastupili su u 1974. godini u svim kategorijama juniora, juniorki, seniora i seniorki u svim vrstama pojedinačnih, kup i momčadskih natjecanja. Sav rad u klubu je amaterski. AK “Sloboda” je klub koji s najmanjim prihodima i minimalnim dotacijama održava najveći atletski pogon u Hrvatskoj.

Kada bi mogli za po jedan klub u svakoj općini Hrvatske napisati nešto slično, atletika u Hrvatskoj ne samo da bi cvala nego bi imala svjetske uspjehe, ističe “Vjesnik”.

Top