AK 'Sloboda' Varazdin logo

Atletski klub "Sloboda" Varaždin

AK 'Sloboda' Varazdin menu

Lucija Pokos: Cilj su mi Olimpijske igre u Rio de Janeiru 2016.

Objavljeno: 1. listopada 2014

Na nedavnom prvenstvu Hrvatske za mlađe seniorke i seniore, atletičare starosti do 23 godine, dominirala članica varaždiske Slobode Lucija Pokos (20), osvojivši četiri titule prvakinje Hrvatske. Bila je pobjednica na 100 (12,14) i na 200 metara (24,54), te u štafetama Slobode na 4 x 100 metara (47,74) i na 4 x 400 metara (3:58,34)

 

lucija pokos-vv vijesti

Kraj sezone

– Uoči odlaska na državno prvenstvo željala sam obraniti naslove koje sam osvojila na seniorskom državno prvenstvu, u utrkama na 100 i 200 metara, a na kraju se poklopilo da sam osvojila četiri zlata. Naravno da mi ostvareni rezultati puno znače, bila sam najuspješnija pojedinka državnog prvenstva, što je lijepi kraj sezone – istaknula je Pokos.

Atletikom se počela baviti kao jedanaestogodišnjakinja, dok je bla učenica osnovne škole u rodnim Varaždinskim Toplicama..

– Sa školom sam išla na natjecanja, gdje su me zapazili treneri Slobode, konkretno Željko Zgurić, koji me pozvao da dođem trenirati atletiku. U to sam vrijeme sam u svom rodnom gradu trenirala rukomet, karate i odbojku, ali sam se nakon kraćeg vremena odlučila za atletiku i nije mi žao – kaže Pokos. Prvi trener joj je bio Željko Zgurić, nakon toga radila je s Patrikom Košćakom, pa Marinkom Šipošom, a sada trenira s Damirom Pascuttinijem. Kada je počela trenirala je tri puta tjedno, a sada radi pet do šest puta tjedno, sat i pol do dva sata.

Specijalnost sprint

– Prvi značajniji rezultati došli su kada sam bila kadetkinja, sa 14 godina. Tada sam počela trenirati s Marinkom Šipošom i definitivno se usmjerila u atletiku – prisjeća je Pokos, kojoj je specijalnost sprint, utrke na 100 i 200 metara.

– Definitivno mi najviše odgovara 200 metara, a najteže mi je trčati po vjetru. Ni kiša ni visoke temperture ne predstavljaju mi problem, koliko ne volim kada vjetar puše u prsa  – ističe Pokos, koja je studentica na Učiteljskom fakultetu u Čakovcu, gdje i stanuje. Ove je godine imala prilike sudjelovati na dva velika natjecanja, Europskom prvenstvu u Švicarskoj i Hanžekovićevom memorijalu u Zagrebu.

– Nastup na europskom prvenstvu u Zürichu u sastavu štafete na 4×100 metara moje je največe dosadašnje postignuće. S obzirom da je štafeta u posljednji trenutak saznala da odlazi na europsku smotru nismo puno očekivale, a na kraju smo bile 15., što je dobar rezultat. Nesumnjivo da je i čast bila u tako uglednom društvu trčati u Zagrebu na memorijalu Borisa Hanžekovića, a bilo bi mi drago da nastupim i slijedeće godine – veli Pokos.

Cilj joj je sudjelovat na natjecanju koje je san svih sportaša.

– Htjela bi ostvarivati sve bolje rezultate, a cilj mi je nastup u utrci na 200 metara na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru. Norma je 23,30, što je uz rad i motivaciju sigurno dohvatljivo za mene. Želja mi je i slijedeće godine pokušati ostvariti plasman na europsko dvoransko prvenstvo u utrci na 60 metara – kazala je Pokos.

 

lucija pokosvv2

Sumnjam da ću otići iz Slobode

Lucija Pokos je već devet godina članica Slobode, a u varaždinskom će klubu ostati i ubuduće, čak i ako će doći ponude za promjenu atletske sredine.

– Uopće ne razmišljam o eventualnom odlasku, a i sumnjan da ću otići iz Varaždina i Slobode, jer mislim da nigdje drugdje nisu bolji uvjeti a ni treneri – ističe Pokos.

Tekst prenesen iz Varaždinskih vijesti

Autor: Dražen Novosel

 

Top