AK 'Sloboda' Varazdin logo

Atletski klub "Sloboda" Varaždin

AK 'Sloboda' Varazdin menu

IAAF povećala kazne za doping, uvodi se suspenzija na 4 godine

Objavljeno: 8. kolovoza 2013

Atletičari koji ”padnu” na doping kontroli po novom će pravilniku IAAF-e biti suspendirani na čestiri godine, a ne na dvije kao što je bilo do sad.
Nova pravila stupaju na snagu 2015. godine, objavili su u IAAF-i.

doping3

– IAAF ima etičku obvezu prema atletičarima koji vjeruju u ”čisti” sport, a takvih je većina – stoji u priopćenju IAAF-a.
– Novi pravilnik Svjetske antidopinške agencije (WADA) pokazat će čvrstu volju da se pojačaju sankcije i IAAF će donositi odluke o suspenziji na četiri godine u težim slučajevima korištenja dopinga – navode u IAAF-i.
Također, podsjećaju da će uoči Svjetskog prvenstva u Moskvi, koje se održava ovog vikenda, svi atletičari biti podvrgnuti doping kontroli.
Sergey Bubka, potpredsjednik IAAF-e, i višestruki svjetski prvak, rekao je kako je povećanje perioda suspenzije nužno, kako bi se reducirao broj dopingiranih atletičara.
– Jedini način da uspijemo je da budemo strogi i jaki. Iako je u današnje vrijeme nezgodno vidjeti atletičare koji su ”pali’ na doping testu, ipak možemo reći da je sustav protiv dopinga počeo funkcionirati – rekao je Bubka.
IAAF je inače i prije kažnjavao sportaše koji su koristili doping s četiri godine suspenzije, i to prije nego se uskladio s normama WADA-e 2004, povodom donošenja prvog svjetskog antidopinškog pravilnika koji je tražio dvije godine suspenzije.
Atletska je federacija dugo vremena tražila pooštravanje kazni i povratak na suspenziju u trajanju od četiri godine.

SPORT DIVERS - Features zum Thema Doping

Nije sve u lijekovima

Posebna su i vrlo opasna priča dijetetski pripravci, koji ne podliježu rigoroznim provjerama kao lijekovi te tako kriju mnoge opasnosti.

Zamke kriju i mnoge supstancije koje se ne propisuju kao lijekovi na recept, a sadrže nedozvoljene tvari i tako ih sportaši mogu nenamjerno unijeti u svoj organizam i izložiti opasnosti da budu pozitivni na doping-testu. To su uglavnom dijetetski pripravci, no i OTC-lijekovi (over the counter)- lijekovi koji se mogu kupiti bez recepta) također kriju opasnosti jer su široko dostupni. Kao primjer navodi se supstancija guarana koja sadrži visoku dozu kofeina ili sinefrin koji se dobiva iz Citrusa aurantiuma. Obje navedene supstance danas se na off-tržištu koriste kao zamjena za efedrin, a u većini slučajeva dolaze u proizvodima sa “sigurnom” naljepnicom na kojoj piše da “ne sadrže efedrin”. Posebna su i vrlo opasna priča dijetetski pripravci, koji se široko konzumiraju, propisuju ih raznorazni “stručnjaci”, od prodavača u dućanu s dijetetskim pripravcima do trenera u teretani, ne podliježu rigoroznim provjerama kao lijekovi te tako kriju mnoge opasnosti.

doping2

Bolesni sportaš/ica

Tzv. therapeutic use exemption jedini je oblik amnestije od dopinške inkvizicije. U slučaju da sportaš uzima lijek koji je medicinski neophodan, a pritom i polovično dozvoljen, nužno je kontaktirati nadležno tijelokako bi se poduzeli potrebni koraci koji podrazumijevaju papirologiju prijave bolesti i lijeka. To je tzv. therapeutic use exemption. To je jedini oblik amnestije od dopinške inkvizicije. Primjer su sportaši na beta-2-agonistima zbog npr. naporom inducirane astme. Primjer iz hokeja na ledu: igrač koji je konzumirao ili konzumira lijek zbog određenog medicinskog stanja, npr. beta-2-agoniste zbog naporom inducirane astme, prethodno početku Svjetskog prvenstva mora biti prijavljen.
Liječnik/ca reprezentacije ispunjava formular uz potkrepljujuću medicinsku dokumentaciju, koji se predaje medicinskom supervizoru natjecanja koji isti šalje medicinskoj komisiji IIHF-a.

Rješenje je?

Sportaši bi za svaki lijek trebali kontaktirati nadležni sportski savez, HOO, liječnika/cu kluba ili reprezentacije te se pridržavati WADA-inih propisa. Liječnik opće/obiteljske medicine morao/la bi imati na umu zabranjenu listu ili barem web-adresu odakle se ista može downloadati.

Top