AK 'Sloboda' Varazdin logo

Atletski klub "Sloboda" Varaždin

AK 'Sloboda' Varazdin menu

AK Sloboda priznanje za 80 godina rada

Objavljeno: 4. ožujka 2013

Atletski klub Sloboda od Zajednice sportskih udruga dobio je priznanje za 80. godina rada.

Atletika je u Varaždinu doživjela pravi uzlet prije 80 godina kad su započele aktivnosti u tada osnovanoj atletskoj sekciji u Slaviji, a 1933. godine varaždinski su atletičari organizirali prvo veliko natjecanje.

Prvi pisani dokumenti o atletici u Varaždinu vode nas pred kraj 19. Stoljeća, a prva organizirana natjecanja odvijala su se od 1901. godine. Osnivanjem Varaždinskog gimnazijskog športskog pokreta 1909. Godine pokreće se organizirano bavljenje atletskim disciplinama, a na tom se području najviše istaknuo Franjo Bukovec. On osnivanjem Varaždinskog športskog kluba postaje i prvi pročelnik atletske sekcije. U veljači 1920. godine Bukovec kao natjecatelj i trener utemeljuje klupsku atletsku aktivnost. No, s obzirom da Franjo Bukovec odlazi u Zagreb, atletika se ponovno našla na početku, a sve je saživjelo tek tridesetih godina prošlog stoljeća kad se Dragan Grims vratio u Varaždin.

Kad je u listopadu 1933. godine organizirano prvo veliko natjecanje, atletičai su nastupili pred više od 600 gledatelja. Od tog vremena u Varaždinu se odvijalo sve više natjecanja pa je tako i povećan interes za atletiku.

cf4507ae4969876df39b5f798b6f40ce_XLU drugoj polovici 1945. godine osnovan je atletski klub Sloboda, da bi pedesetih godina klub promijenio ime u AK Varaždin.

Ponovnim uzimanjem imena Sloboda i angažiranjem Dražena Ožega u klubu kao trenera, 1956. godine počinje nova etapa razvoja atletike.

Zanimljivo je da je varaždinska atletika sedamdesetih godina postala kolijevka pokreta dugoprugaškog pokreta. U samo desetak godina, zahvaljući varaždinskim atletičarima, dugoprugaške discipline postale su popularne u cijeloj zemlji.

Također, Varaždin je tada imao odlično organiziran zbor atletskih sudaca. Osim toga, osnivanjem klubova u Čakovcu, Lepoglavi i Ludbregu, varaždinski atletski radnici mnogo su učinili po pitanju popularizacije i omasovljenja u kraljici sportova.

Na žalost, od devedesetih na dalje ponovno je smanjen interes za atletiku.

No, novo je vodstvo 2012. godine atletskom klubu vratilo ime Sloboda, u klub se vratio i Dražen Ožeg koji sad trenira bacače, a ponovno se radi i na omasovljenju. Tako su ponovno pojačane aktivnosti u atletskoj školi, a osnovana je i sekcija atletičara s invaliditetom.

Novom je vodstvu, na čelu s predsjedikom Ivanom Domislovićem, cilj vratiti sjaj kraljici sportova.

Dio informacija preuzet je iz knjige Atletika u Varaždinu

Top