AK 'Sloboda' Varazdin logo

Atletski klub "Sloboda" Varaždin

AK 'Sloboda' Varazdin menu

41. Novogodišnja utrka-od atrakcije do baštine

Objavljeno: 2. siječnja 2019

ORIGINALNA SPORTSKA IDEJA ROĐENA U AK SLOBODA  PRIJE 40 G. , SA ZNAČAJNIJIM UKLJUČIVANJEM GRADA I ZAJEDNICE DOBIVA NOVI ZAMAH

Varaždinska Novogodišnja utrka, jedan od rijetkih sportskih događaja u svijetu koji se održava na prijelazu iz jedne kalendarske godine u drugu, imala je svoje 41. izdanje. Organizatorima iz Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina, koji su utrku pripremili uz pomoć Atletskog kluba „Sloboda“ i pokroviteljstvo Grada Varaždina, odazvalo se više od 400 trkačica i trkača iz deset zemalja koji su se odlučili za jedinstveni doživljaj u utrci varaždinskim gradskim ulicama i trgovima u novogodišnjem slavlju. Sa startom i ciljem kod Korza, gdje je organiziran varaždinski doček Nove godine, 4,8 kilometara najbrže su pretrčali Kenijac Samuel Naibei Kiplimo (12:58) i Katarina Vukančić iz Zagreba (15:36). Nakon pobjednika u cilj su utrčali Laszlo Gregor iz Mađarske (13:28) i Matej Fujs iz Slovenije (15:15), a iza pobjednice su utrku završile Olivera Jevtić iz Srbije (15:56) i Zita Kacser iz Mađarske (16:11).
– Utrka je vrlo dobra kao i staza. Odlično sam se osjećao jer ovo je Novogodišnja utrka i nadam se da će i nastavak godine donijeti odlične rezultate – izjavio je pobjednik varaždinske Novogodišnje utrke.
– Za varaždinsku Novogodišnju utrku čula sam prošle godine, ali nisam odlučila trčati. Sada sam došla prvi put i sviđa mi se, super je atmosfera, start u ponoć, trčanje pod vatrometom i ljudi koji navijaju i čestitaju uz stazu – kazala je pobjednica utrke. Najbržima je čestitao i medalje i novčane nagrade uručio zamjenik varaždinskog gradonačelnika Zlatan Avar a pobjednicima su čestitali i Patrik Koščak , glavni tajnik Zajednice športskih udruga i Ivan Domislović, predsjednik AK Sloboda i dopredsjednik Hrvatskog atletskog saveza. Inače, tradicija varaždinske Novogodišnje utrke počela je 1977. kada su atletski, trkački entuzijasti Mladen Mavar, Boris Kožar, Petar Jelenečki, članovi današnjeg AK „Sloboda“ i tadašnjeg Atletskog saveza Hrvatske, organizirali prvu Novogodišnju utrku sa startom u ponoć s 31. prosinca 1977. na 1. siječnja 1978. godine. Nastupila su 33 trkača. Koliko je vrijednost ove tradicije govori i činjenica da je Atletski klub Sloboda uspio zaštititi Novogodišnju utrku kao svoje intelektualno vlasništvo a time i svojem gradu Varaždinu dao doprinos u stvaranju nematerijalne baštine. Ujedno ovo je bila prigoda da se javno promovira Ekipno prvenstvo Europe u atletici koje se ovog ljeta održava u Varaždinu.

 

Top